Fr.o.m. säsongen 2020/21 tränar och spelar vi tillsammans med flickor födda 2005 i DU17. Mer information på nya lagsidan.

Flickor 04 började sina träningar i lilla Norrviken 2013 med Amelie Agelii som coach.
V.48 Tresiffrigt!
2019-12-03 12:05

I lördags spelade Viby 04 (förstärkt med 05) en match som vi sent kommer glömma! Genom fantastiskt lagspel och tempo gjorde de för första gången över 100 poäng!

I lördags åkte hela gänget till Konradsbergshallen för att möta Kungsholmen. I omklädningsrummet före matchen fick tjejerna själva prata ihop sig och komma fram till tre grejer vi skulle fokusera på under matchen. De bestämde tempo, snack och boxa (blockera ut vid retur).

Direkt från uppkast var det full fart och efter grymt försvarsspel direkt från halvplan kunde vi sno många bollar. Viby gör 13 snabba poäng och Kungsholmen tar time out, vi samlas vid bänken och går igenom vad som kan förbättras, tempot är strålande men snacket och box saknas fortfarande. Viby går in på plan igen och påminner nu varandra om att snacka mer och det blir mycket bättre, första perioden vinner vi med 24-5 och i halvlek står det 54-7.

I tredje perioden börjar vi testa lite nyare saker för att öva, bland annat fyra ute och en inside med varierande resultat. Först hade vi lite svårt att hitta rätt cuts mot korg efter bollen gått inside men sedan klickar det grymt bra. Poängen fortsätter att rulla i och tempot är fortsatt högt. Vi börjar dock slarva lite med snacket vilket syns då hjälp försvaret inte är på plats hamnar efter.

Inför sista perioden står det 84-13 och tresiffrigt blir vårt nya mål. Med högt tempo och få studs passar vi upp bollen och hittar snabba avslut. Vi spelar grymt bra och med 3 minuter kvar av har vi lyckats få 98 poäng. Vi blir lite nervösa och fler bollar rullar på ringen, som om det var lock på korgen. Tillslut hittar vi en riktigt stark attack och kan göra två poäng och därmed har vi för första gången gjort över 100 poäng! Glada och med extra energi avslutar vi matchen på topp.

Vi ska vara grymt stolta över denna match, inte bara för poängen vi gjorde utan det vi framförallt ska ta med oss är vilken skillnad högt tempo gör. Redan från start bestämde vi tempot och höll det sedan genom hela matchen, riktigt bra. Även hejandet från bänken och fokuset på spelen var grymt! Snack och box får vi fortsätta jobba på, snart kommer allt sitta och då är vi ostoppbara!

GO VIBY!

V.47 RM omgång 2!
2019-11-26 17:57

Denna helg var det full fart i Edsbergshallen då vi tillsammans med Viby Basket P04/05 arrangerade RM omgång 2. Vi spelade tre tuffa matcher men föll precis på målsnöret för att gå vidare till omgång 3 efter två kanpp förluster.

I helgen gästades Viby Basket av Blackeberg, Skuru och Brahe Basket när andra omgången av RM spelades i Edsbergshallen. Första matchen spelades redan på fredagskvällen mot Blackeberg där vi fick en lite vacklande start. Nervositeten gjorde oss spända och vi spelade inte fullt ut, istället gjorde vi mycket slarvfel som t.ex turnovers. Det var inte förrän Blackebergs poäng började rinna iväg nervositeten släppte och vårt fighting face kom tillbaka, nu var vi med i matchen. Vi tog ikapp poängen och gav Blackeberg en riktigt tuff match men tyvärr räckte det inte hela vägen även om vi var riktigt nära! Med cirka 1 min kvar av matchen ligger vi under med 5 poäng (42-47), vi behöver en trea. Med 100% fokus sätter vi upp ett nytt system för att hitta ett fritt skott och iskallt kan vi sätta tre poäng! Trots det snygga spelet vinner vi inte, hade matchen varit en minut längre skulle vad som helst kunnat hända men tyvärr var det vi som drog det kortare strået denna gång, matchen slutade 45-47 till Blackeberg.

Nästa match var inte förrän på lördag eftermiddag vilket gav oss gott om tid att ladda om och tagga till. Denna gång stod Brahe för motståndet och redan på uppvärmningen syntes det hur taggade alla var. Från start var vi beredda på tempot och gjorde inte allas lika många turnovers som i matchen mot Blackeberg. Istället kämpade vi som ett lag och tog retur efter retur samt kastar oss efter alla lösa bollar! Genom hela matchen höll vi energin och tempot uppe tack vare hypen spelarna på bänken skapade! Viby vann med (59-36).

Sista matchen och även avgörande för om vi skall ta oss vidare till igång tre spelades mot Skuru på söndag morgon. Vi verkade taggade men när vi gick in på plan var det få saker som fungerade som de brukar, istället kunde Skuru direkt skapa sig en ledning. I andra perioden började vi spela mycket bättre försvar och kunde bromsa Skurus poäng, i halvlek stod det 18-36 till Skuru. I omklädningsrummet pratar vi om vad som krävs för att ta igen detta och gick in i andra halvlek med ny energi. Vi spelar mycket bättre och vinner tredje perioden med 23-17, därmed står det 41-53 till Skuru inför sista perioden. Nu krävs det vilja för att vinna och det är precis vad Viby har, vi tar igen underläget och spelar superbra men tyvärr hinner vi inte ikapp och förbi innan tiden är slut. Även om vändningen denna gång kom för sent för att vinna ska alla i laget vara riktigt stolta över att vi tog igen 20p mot et sådant bra lag, riktigt imponerande!

Efter tre tuffa matcher och två knappa förluster slutade vi på en tredjeplats i gruppen och går därmed ej vidare till omgång 3. Synd med tanke på den utveckling vi gjort och att vi var så otroligt nära att gå vidare och men samtidigt får vi vara stolta över den basket vi spelade i helgen. Vi visade verkligen vilket topplag vi är och gav aldrig upp vad det än stod på tavlan. Grymt bra spelat allihop och tack till alla som kom och hejade på oss, även ett stort tack till alla som var med och arrangerade!

/Elin

V.37 Vinst i U16 premiären
2019-09-16 11:30

Täby Basket var motståndet i U16-premiären och vi möttes i Byängshallen i Täby. Matchen startade bra med rappt spel och en 11-0 ledning efter några minuter. Första perioden slutade 19-4 och det hela kändes redan nu ganska säkert. I andra gick dock tempot ner väsentligt och Viby spelade inte i den hastighet och med den intensitet som man visade upp senast i Blackebergscupen. Andra perioden slutade oavgjort och avståndet var samma som efter första perioden, 15 poäng, och ställningen var 33-18 till Viby. I tredje kom Viby in med en annan attityd och snabbhet. Vi hade många fina spel vilket gjorde att avståndet växte till det dubbla, 56-26. I fjärde fortsatta laget att jobba med olika inövade varianter och spelsystem och vinsten var helt säker. Slutresultat 75-41.

Hammarby nästa helg!

Forza Viby!

A-Brons för F04!
2019-09-05 21:45

I helgen drog säsongen äntligen igång på allvar när den årliga uppstarts cupen i Blackeberg gick av stapeln. Den blev en riktig toppen helg med flera tuffa matcher och en bronsmedalj till samlingen!

Gruppspel:

Men nu tar vi det från början, vi spelade i Grupp A tillsammans med Tureberg, Alvik, Kungsholmen och Täby där första matchen blev ett efterlängtat Sollentuna derby. Efter en fokuserad uppvärmning gick Viby ut på plan fast beslutna om att vinna vilket vi också gjorde med 29-20 efter en generellt stark insats. Vi spelade bra men viljan att kasta sig efter bollar och riva ner returer saknades. Men en vinst i ett Sollentuna derby är alltid en härlig vinst vilket man såg på tjejernas leende efter matchen.

Nästa match var mot Alvik där snabbt drog vi på oss lagfoul vilket gjorde att de tog ledningen enbart med poäng från straffkast. Efter en time out där snacket gick om ordentligt tufft försvar utan händer såg det genast mycket bättre ut, vi stoppade Alvik och frustrationen väcktes hos dom vilket bara gav oss mer energi till att spela bättre anfall. Vi jobbade upp poängen tills det stod lika, ca.13-13. Där fick vi vår andra dipp i matchen med flera turnovers och få returer under korgarna. Vi kämpade på under hela matchen med det gick inte att smala in poängen, slutresultat 28-38.

Dagens tredje match var mot Kungsholmen där vi öppnade bra men sedan kom den bekanta dippen delvis till följd av underskattning. Kungsholmen började komma ikapp poängmässigt men de som tjejerna gjorde då och också ska vara riktigt stolta över är att de tog oss samman, höjde tempot i matchen och började spela sitt spel. Matchen slutade 47-33 till Viby.

Inför sista matchen hade vi 4 timmar uppehåll och åkte därför till Ica för att köpa mat. Efter det var det dags för nästa stopp på mat-och-sovklockan där en del av tjejerna satte sig för att kolla på match och andra gick och la sig å sov i labyrinten av korridoren, (finns en mycket gullig bild på det i bildgalleriet).

Efter den långa pausen samlades vi utanför hallen för att gå en liten promenad men regnet fick oss att istället bara stanna utanför dörren körde en del roliga reaktioner lekar för att väcka liv i hjärnorna inför den sista gruppspelsmatchen.

Nu var det dags att möta Täby och trots tröttheten höll vi ett bra tempo under hela matchen och kunde vann med 43-31. Därmed knep vi en välförtjänt andra plats i gruppen och var klara för semifinal i A-Slutspel på söndagen.

Slutspel:

I semifinalen fick vi möta 1an från Grupp B, Mälarbasket, ett mycket skickligt och fysiskt lag där historiken går tillbaka till förra årets Blackebergs cup där de slog ut oss i kvartsfinalen. Revanschsugna gjorde vi en riktigt bra match men dom hittade luckor i vårt försvar som vi inte ännu lärt oss att stänga och nära korg var det svårt att stoppa dem då det var snäppet större. Vi kämpade på genom hela matchen och gav det ett riktigt tufft motstånd, matchen slutade 35-25.

Efter förlusten var det bara att ladda om för att en knapp timme senare spela bronsmatch mot Alvik. Redan från första stund kände man av spänningen i hallen där Viby klacken tog i från tårna för att överrösta alviks klacken vid uppkastet! Genom hela matchen spelade vi en otroligt fin basket där vi hittade luckor och våga utnyttja de med starka attacker mot korg.

Vi leder fram till slutet av 3 perioden där de börjar ta ikapp och i fjärde perioden är det kontakt poängmässigt. Poängen vägde fram och tillbaka, vartannat mål. När det bara var en bråkdel av tiden kvar leder vi med två poäng när Alvik sätter en layup - hela hallen skriker. Vi låter det inte påverka oss utan kontrollerar våra nerver och spelar till oss ett anfall där vi får med oss en foul efter en stark attack mot korg. Iskallt sitter båda straffarna och vi tar återigen ledningen, nu med 31-29. Det sista sekunderna på klockan tickar ned till 0 och VIBY VINNER BRONSET!

En stor applåd till alla som var med och bidrog till helgens framgångar, ni är grymma! Nu fortsätter träningarna för de här är bara början, snart börjar seriematcherna och på höstlovet är det dags för Telge. Det är en spännande säsong vi har framför oss!

GO VIBY!

/Elin

Guld i Lampe Challenge Cup 2019
2019-05-26 21:19

Efter guldet i Skövde gick laget in i Lampe Challenge Cup 2019 med stort självförtroende. Guldet skulle bärgas även i denna cup! Lampe Challenge 2019 var en lite mindre version än förra året, nu med fyra lag i U15-gruppen. Motståndarna var i år Hammarby, nivå 1-laget Södertälje BBK vit och finska Turun Riento.

Viby med coach Elin startade starkt mot det på pappret bättre laget SBBK vit. Självförtroendet var på topp, inövade spelsystem satt som de skulle och försvaret var väldigt effektivt. När slutsignalen ljöd visade siffrorna på stabila 43-25.

Dagen därpå var det Hammarby som stod för motståndet i Kärrtorpshallen. Hammarby har Viby haft relativ lätt för tidigare matcher och detta var inget undantag. Snabba uppspel gjorde att Hammarby inte hann få på plats sitt zonförsvar och poängen kom enkelt. Effektivt  försvarsspel med bl.a. dubbling mot deras  point guard tog bort udden på deras anfall. Vinst med hela 50-10.

I tredje matchen mötte Viby finska Turun Riento. Detta var ett helt annat motstånd som både hade ett bra försvar men framförallt ett riktigt vasst anfallsspel. Snabba och rörliga Turun kunde till slut gå ifrån matchen med vinst 44-37. Första förlusten på 8 cupmatcher var ett faktum och besvikelsen var stor i laget.

Både Turun Riento och Viby gick dock båda till final och en returmatch skulle spelas med guldmedaljer i potten. Revanschsuget var väldigt stort och Viby kom ut som ett helt annat lag i den här matchen. Mycket större aggressivitet och tempo både i försvar och anfall gjorde att Viby hade en betryggande ledning i halvtid. I tredje perioden började dock Viby slappna av och bjöd på så sätt in Turun i matchen igen. Rollerna var helt plötsligt ombytta och det fina spel som Turun uppvisat dagen innan visade de nu även här. Sakta men säkert knappade Turun in och de sista 5 minuterna var gastkramande. Efter en lugnande och peppande time-out kunde dock laget rycka upp sitt spel och slutligen bärga segern med 3-poängsvinst, 41-38.