V.3 2018: Årets allra första match!
2018-01-22 19:06
21/1-2018: "Pure happines" efter den härliga vinsten mot Täby!

Efter juluppehållet var det denna söndag äntligen dags att spela årets första match, där Täby stod som motståndare borta i Tibblehallen. Hela Viby var taggade till tusen, men frågan var. Skulle vi kunna visa ett styrkebesked efter ett relativt ledigt jullov?

Tack vare att vi inte hade någon match förra helgen, då vårsäsongen egentligen startade, kunde vi köra stenhård träning första veckan efter juluppehållet vilket ledde till att tjejerna snabbt kom tillbaka efter allt jul och nyårsfirande. Även matchveckan jobbade vi på hårt och vi alla kände oss redo inför norrortsdrabbningen i Tibblehallen.

Redan från matchens första sekund syntes vår glöd i ögonen och vilja att lira boll. Detta, plus all hård träning, ledde till att vi kunde dominera första perioden väldigt ordentligt. Täby hade ingenting att säga till om, vi tog i princip alla returer, satte skotten och spelade fantastiskt försvar. Riktigt skön start som gjorde att resultattavlan visade 4-19 till bortalaget efter första period!

Dock visste vi även att vi historiskt denna säsong har haft en del svårigheter med att fortsätta spela på en riktigt bra nivå hela matchen. I flera matcher har vi gjort så kallade ”Berg och Dalbanor” där spelet gått upp och ner. Därav bestämde vi som coacher att göra en spännande förändring till andra period. Istället för att spela man-man halvplan i försvar som vi brukar göra, spelade vi zonpress över hela plan. Detta innebär alltså att spelarna inte håller varsin individ i motståndarlaget, utan alla har varsin zon på planen istället där de ärligt talat ska jobba skiten ur sig.

Zonen fungerade helt perfekt när vi klev in i andra perioden. Alla förstod var de skulle arbeta och Täby gjorde precis som vi ville. Andra perioden gick därav ganska snabb, för det blev mest snabba uppspel för vår del och väldigt korta anfall för Täby då vi pressade de till att slå dåliga passningar så snabbt som möjligt. Efter halvlek kunde vi vila lite extra med ledningen 11-34.

Egentligen får ett lag inte spela helplansförsvar när de leder med mer än 25 poäng (vilket vi nästan gjorde vid det här laget), är mest som en snäll regel för att det ena laget inte ska tappa allt spel. Dock kom jag och Täbys tränare överens om i halvlek att vi gärna fick fortsätta pressa, Viby behövde träna på att utföra den och Täby på att slå den. Härligt!

Därför fortsatte tredje period som den andra, samtidigt som vi försökte ställa upp ordentligt några gånger för att träna på vårt spel, vilket vi fick till riktigt bra i denna match. Såg ett flertal gånger ut som riktiga skolboksexempel. På grund av att vi inte körde lika hårt på de snabba uppspelen i tredje och att Täby började hitta sitt spel vann Viby tredje med knappa 8-10. Dock stod tavlan på 19-44 till Viby.

Sista perioden fortsatte vi med pressen, men nu hade vi det svårt att fortsätta hålla ett högt tryck i anfall ända till slutsekunden då vi ledde såpass stort. De sista minuterna provade vi även att spela zonförsvar på halva plan, mest för att prova på då vi aldrig tidigare har spelat zon. Det fungerade också bra och det syntes på spelarna att de tyckte om att variera sig.

När slutsignalen tillslut hördes kunde hela hallen se att vi vunnit med hela 28-54! Glädjen var stor bland Vibyspelarna, andra raka vinsten! Vi som coacher var också glada för det, men mest för att denna match blev ett skönt kvitto på allt hårda slit och att vi tränare valt rätt väg när det gäller träningsplanering.

Generellt kan alla spelare efter denna match känna sig riktigt nöjda med sin egen och lagets insats. Alla gav järnet och höll stämningen god genom hela matchen. Superkul!! Även värt att notera är att en av våra spelare gjorde makalösa 19 poäng i denna matchen! Också det är grymt kul!

Nu tränar vi vidare och taggar till oss när vi redan nästa helg då vi har dubbelmatcher!