P02 Skövde 2016: Klar gruppsegrare men tyvärr respass i A-kvarten
2016-04-10 16:26

Skövde basketcup 2016 bestod av ett starkt gruppspel med tre raka segrar följt av en medioker insats i kvartsfinalen.

Det var 11 förväntansfulla spelare som åkte ner till Västergötland på fredagen för att delta i den eminenta Skövde Basketcup. För 5 av grabbarna var det första gången de över huvud taget var med på en cup så det fanns en viss nervositet med i bagaget…

Det visade sig i premiärmatchen mot Varberg på fredagskvällen att nervositeten gällde oss alla, snacka om krampaktig match i första halvlek, bara 12-8 till oss. I andra halvlek visade främst Viktor vägen med ett riktigt kämpaslit och plötsligt lossande det och vi kunde hyfsat enkelt rinna iväg till 35 – 17. Josias satte båda sina straffar och vi hade hyfsad utdelning i övrigt också. Varberg var annars en mycket trevlig bekantskap både avseende spelare och coacher – och hade turneringens klart snyggaste matchdräkter i lila och vitt.

På lördagsmorgonen tvingades vi gå upp 05.45 för frukost innan det blev match 08.00 mot ALE från Göteborgstrakten. Det blev ganska snart tydligt att vi var en storlek större i det mesta varför vi matchade runt laget en hel del. Slutresultatet blev 42-15 till oss och många killar kom med i målprotokollet, bla Amer som satte 6 poäng och Tobias som gjorde en riktigt snygg layup.

På eftermiddagen spelades sista gruppspelsmatchen mot norska Fredrikstad. Vi mötte dem även förra året och då liksom nu hade de 4 tjejer med i laget som var klart tongivande. Försvarsmässigt var vi överlägsna men anfallsmässigt gick det bara "sådär", ändå 17-4 till oss i pausvilan. Detta följdes sedan upp i andra halvlek till klar seger med 36 – 11.

Lördagskväll och kvartsfinaldags mot Haga Haninge – som hade gjort en medveten taktisk förlust tidigare på dagen för att ställas mot just oss, lite oklart varför?

Vi var säkerligen nervösa i den stora Arenan på centercourten och direkt från uppkast syntes att vi hamnade tvåa på bollen – något som tyvärr skulle visa sig genom hela matchen i returtagningarna. Haga tog ledningen och sedan följdes lagen åt fram till 14-14 då vi tappade bort oss i flera anfall (stegfel och bortkastade bollar) varför Haga kunde gå till halvtidsvila med en ledning på 22-16.

Andra halvlek fortsatte vi missa och de tog både returer och kastade upp en hel del långbollar som gav enkla poäng. Allt påminde om vår förlustmatch i semifinalen för ett år sedan i samma turnering, då mot KFUM Göteborg… Jacob gjorde dock en mycket strong insats i försvaret på deras viktigaste spelare hela matchen, men det hjälpte inte denna gång. Slutresultat 33-44 och vi var därmed tyvärr ute ur turneringen redan på lördagskvällen.

Med lite perspektiv kan vi konstatera att vi borde ha disponerat spelet i kvartsfinalen lite annorlunda. Vi använde oss av olika taktiker vi bara tränat på ett par veckor så det var inte konstigt att det tappades bort i stressen.

Hela turneringen gav dock återigen mersmak, bra arrangemang, bra boende, bra mat och bra domare o sekretariat. Alla grabbar hade jättekul och stortrivdes. Vi siktar på att återkomma nästa år för tredje gången gillt!