2017-05-28 22:31
P02-grabbarna är glada vinnare i Göteborg 2017!

8 grabbar och 3 ledare åkte till Göteborg för att tampas med 52 (!) andra P02-lag. Det blev hela 8 matcher som började med gruppspel i svåraste gruppen vilket ledde till B-slutspel men där gick vi hela vägen till guld!!

Torsdag och gruppspel

Vi hade lottats i en stentuff grupp – det skulle visa sig att det var de båda finallagen i A-slutspelet Borås och Helsingborg, dessutom Lidingö och vi.

Första matchen mot Helsingborg som vi fick storstryk av i RM i höstas. Nu var det dock ett annat Viby… Vi startade strålande med hög fart och kraft, Adam ledde oss med 5 raka poäng! Ledning mesta tiden av första halvlek men spelet var mycket jämnt, i halvtid var de dock ikapp och 1 poäng före (17-16). I andra halvlek tappade vi lite och de låg före med 5-6 poäng innan vi kunde komma tillbaka men vi nåde aldrig ända fram och förlorade till slut med 2 poäng. Bra match dock, särskilt första halvleken! Adam & Jacob var poängbäst.

I andra omgången var det dags för Borås förstalag med ett par två-meterskillar. Återigen startade vi strålande och tog ledningen, sedan tappade vi efterhand alltmer till deras storlek och tyngd men i halvlek var vi bara 8 poäng bakom. Tyvärr orkade vi inte alls i andra halvlek och det rann iväg rejält till förlust 21-58. Bra start och helt ok första halvlek. Albin o Behnia var poängbäst.

Fredag och gruppspel

Grabbarna var först på plats på Liseberg när de öppnade och roade sig större delen av dagen innan det var dags att förbereda sig för match.

Trots att vi redan visste att det skulle bli B-slutspel för oss ville vi väldigt gärna vinna sista gruppspels­matchen mot Lidingö, vi hade revansch att utkräva för seriespelet. Det var dock en märklig första halvlek där vi stressade och missade det mesta. Ledning 11-10 i pausen. I andra halvlek fick vi betydligt bättre ordning på spelet och i kombination med stark kämpainsats drog vi efterhand ifrån till en klar seger med 34-20. Skönt att vi kunde skärpa oss och få till ett organiserat anfall och försvarsspel i andra halvlek. Denna gång var Viktor & Jacob poängbäst.

Sedan smet grabbarna tillbaka till Liseberg för kvällspasset!

Lördag & B-slutspel, vinna eller försvinna!

16-dels final mot Fryshuset som kommit sist i sin grupp. Det blev en enkel match då de var ganska nya inom basketen och vår lagmaskin ångade på. Josias var stensäker i straffskyttet och avslutade dessutom matchen med ett snyggt skott. 49-12 blev det till slut och alla i laget gjorde återigen poäng med Jacob & Gabriel som toppar.

Dags för 8-delsfinal mot ett norskt lag, Asköy vi aldrig tidigare mötte. Redan på uppvärmningen noterade vi en kraftig underskattning från vår sida gentemot deras 6 grabbar. Vi missade det mesta under uppvärmningen – och än värre var att vi gjorde det även i matchen…  i princip varenda gång vi kom till korg missade vi. De ledde klart under första delen av matchen innan vi till sist kom ikapp under lyckade besegra dem med 32-26. Samuel gjorde några väldigt viktiga poäng i andra halvleken och Jacob var den som ”räddade” oss med sitt fantastiska fighterhjärta, Albin o Viktor var bästa poänggörare.

Kvartsfinal och nu dags för Järfälla. Trenden från förra matchen höll tyvärr i sig med massor av missade skott, layups och passningar… huva! Underläge med 1 pinne i halvtid men sedan vaknade Gabriel och växte ut till en jätte under korgarna där han tog nästa varenda retur. Vi kunde då gå ikapp och höll undan i en ny målsnål tillställning till 26-23. Gabriel & Albin toppade poängskörden denna gång. Jacob fick sig ett rejält jack under ögat med stort blodflöde så det blev akuten för hans del – men han kom tillbaka senare på kvällen – redo för morgondagens matcher!

Söndag – semifinal & final

På söndagsmorgonen var det dags för semifinal mot en gammal trevlig bekantskap i form av Lerum. De har den klart längsta genomsnittslängden vi någonsin mött med topplängder i laget på 1,95. Vi började lite avvaktande men spelet böljade fram och tillbaka. Behnia var het i första perioden och vi kämpade hårt. De hade dock 1 poängs ledning i pausvilan. I andra halvlek gav vi verkligen allt i försvaret och man kan nog säga att vi ”kämpade ner dem” efterhand. Vi höll dock på att slarva bort vår ledning på slutet men skärpte till oss och seger med 31-27! Behnia o Albin var poängbäst.

Final!

Vi möte KFUM Göteborg senast för ett par år sedan i Skövde och då förlorade vi efter en plattmatch. Dags för revansch således! Men inledning blev synnerligen darrig från vår sida. Vi fortsatte att missa enkla skott och layups. Det blev därför väldigt målsnålt. Underläge 11-15 i periodpausen. I andra halvlek var det först Viktor som var lysande med både en trea och sedan tre raka straffkast och tog oss ikapp. Därefter tog Albin vid och levererade flertalet viktiga poäng när vi kunde dra ifrån. Till slut vann vi finalen rättvist med 33-25. Viktor och Albin poängbäst denna gång.

Marginalerna är som bekant små i basket. Vi förlorade med 2 poäng mot Helsingborg som sedan tog sig hela vägen till A-final (mot Borås som också var i vår grupp). Man kan bara spekulera i hur det hade kunnat gå för oss om vi besegrat Helsingborg… Å andra sidan kan vi konstatera att vi faktiskt gjorde vår allra bästa match under hela cuphelgen mot just Helsingborg. Det får vi vara nöjda med och vi är fantastisk nöjda med vår insats i hela turneringen som gav ett välförtjänt B-guld till killarna. En riktigt höjdaravslutning på denna säsong som startade lite i moll men som efter jul gått från klarhet till klarhet! Superhärligt!

/Charlie, Pelle & Per
PS. En eloge till arrangörerna som alltid har en väldigt trevlig arbetarskara i alla hallar. Dessutom ett stort TACK till alla Vibylag på plats som så aktivt hejade på oss i de avgörande matcherna på slutet. Skönt med så stort stöd i Göteborg. DS.