P02 v48 RM2 i Gbg – märkligt låg vilja
2017-12-03 11:50

Tio grabbar och 3 coacher tog tåget ner till Göteborg. Efter en plattmatch, en kämpainsats och en ännu en plattmatch åkte vi hem igen – utslagna

Första matchen, direkt från tåget till sporthallen, ställdes vi mot värdlaget KFUM Göteborg. Vi besegrade dem i våras i finalen av Gbg Basketfestival men denna gång var vi tyvärr inte alls med i matchen. De tog snabbt kommandet och gick till pausvila med ledning 17-7. Andra perioden blev lite bättre och slutade oavgjort 18-18. Sedan kom ett totalras i tredje perioden när vi helt slutade spela försvar och gjorde turnover efter turnover…35-56 inför sista perioden. Även om vi vann den sista perioden blev det en förlust med 52-72. En riktigt dålig insats med synnerligen skral skottprocent och massor av turnovers. Adam D var offensiv och bäste poänggörare med 15, följt av Samuel med 9. Josias fick pris som lagets bäste.

Kvällsmatch mot suveränerna från Borås. Vi har mötts flera gånger förut, vinst i våras i Skövde och sedan förlust i Gbg. De har nog i snitt 25 cm längdövertag och lika många kilon… Det började direkt med total målkramp från vår sida och de var snabbt i ledningen med 16-2… men sedan tog vi oss samman och började kämpa ordentligt, ”bara” 13-25 i pausen. De kunde sedan vinna de följande två perioderna – men bara med 10 poäng i varje. Sista orkade vi ”som vanligt” inte riktigt och de vann den med 20 p. Slutresultat 42-82. Inte så tokigt ändå med tanke på läng- och tyngdskillnaden, en betydligt bättre kämpainsats än första matchen. Samuel glänste ordentligt och svarade för 15 p följt av Amer med 6. Samuel fick också priset som lagets bäste.

Söndag och avslutningsmatch mot Forum från Jönköping. 10 st Vibyzoombies gick runt på uppvärmningen och missade mer än hälften av sina uppvärmningslayups… märklig inställning inför match kan man kanske tycka, detta bådade inte gott… och matchen började tyvärr i samma stil, det var bara ett lag på plan: Forum! Vi spelade inget försvar alls och var helt stillastående i anfall: 23-8 (!) till dem i pausvilan. I andra perioden blev det siffermässig bättre men det berodde mest på att motståndarna missade en hel del. Underläge 39-27 i halvtid. Tredje startade vi i ett mycket bättre tempo, Gabriel var riktigt stark och äntligen började vi spela försvar med hela hjärtat – vi knaprade in och plötsligt skilde det bara 4 p. Sedan föll vi tillbaka i mörkret och de kunde återigen gå ifrån...

Sista perioden fortsatte i samma stil, ljuset i mörkret var Jacob som kämpade stenhårt i försvaret, och de vann till slut med 71-58 efter en riktigt svag insats från vår sida. Gabriel blev poängbäst med hela 22p följt av Albin på 12. Adam W fick priset som lagets bäste.

Vi kan efter dessa båda RM-omgångar tyvärr konstatera att spela basket handlar mycket om inställning och vilja, särskilt om man ger 100% i försvar eller inte. Lag med spelare som inte ger allt från start till mål förlorar, det bidrar naturligtvis inte heller att vi gör en herrans massa turnovers och har en superlåg skottprocent – men det viktigaste är ändå att alla alltid vill ge allt – både på uppvärmning, runt matcherna och definitivt när man spelar matchen. Vi får ta oss en rejäl funderare på hur vi ska få till en ändring av inställningen hos grabbarna.