SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Senaste nytt: Angående Corona och Viby Baskets verksamhet 2022-01-12

Viby Basket följer Svenska Basketbollförbundet som för tillfället gör bedömningen att ordinarie aktiviteter med träningar, seriematcher och tävlingar såsom USM-omgångar och Easy Basket-omgångar kan genomföras med FHM:s nuvarande restriktioner. T ex USM-omgången 28-30 januari är tänkt att spelas som planerat. Omständigheterna kan naturligtvis ändras och vi kommer säkert få anledning att återkomma kring detta. Läger och cuper får inte genomföras för tillfället samt att vi ställer in våra Friday Nights-sammankomster - det är ännu ett svårt slag för motivationen hos våra ungdomar. Här behöver vi som ledare fortsatt vara engagerande och peppande.

 

Extra viktigt att alla med symptom eller sjukdom stannar hemma, meddelar laget om man testar positivt samt håller sig hemma minst 7 dagar efter egen smitta eller om någon i hushållet konstaterats smittad.

Ni hittar senaste nytt kring Corona från Viby Basket här!

Läs mer: Svenska Basketbollförbundet, Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet

 

Smittspridningen i landet ökar kraftigt och läget inom hälso- och sjukvården är mycket ansträngt. Allvarlig sjukdom har ökat kraftigt bland ovaccinerade. Även vaccinerade har på grund av omikron nu ett sämre skydd mot infektion, även om skyddet mot allvarlig sjukdom kvarstår som mycket gott. För att minska belastningen på hälso- och sjukvården införs fler tillfälliga åtgärder bland annat för restauranger, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

 

Folkhälsomyndigheten avråder idrottsföreningar att från den 23 december 2021 till och med 16 januari 2022 ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar, av typen seriespel eller motsvarande kan dock genomföras. Dessa allmänna råd gäller inte för yrkesmässig idrott. Viby Basket ställer tills vidare in Friday Nights där många individer från olika träningsgrupper samlas. Den ordinarie träningsverksamheten fortsätter men med hänsyn till Folkhälsomyndighetens smittskyddsåtgärder för fritidsaktiviteter.

 

Riksidrottsförbundet informerar att Folkhälsomyndigheten avråder idrottsföreningar att från den 23 december 2021 till och med 16 januari 2022 ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar, av typen seriespel eller motsvarande kan dock genomföras. Dessa allmänna råd gäller inte för yrkesmässig idrott.

Vad gäller distriktets matcher så är det upp till varje distriktsförbund att bestämma men SBBF:s rekommendationer är att enskilda seriematcher, USM-arrangemang samt Easy Basket-arrangemang kan genomföras med riskreducerande åtgärder och efterföljande av restriktioner.

Den ordinarie träningsverksamheten fortsätter men med hänsyn till Folkhälsomyndighetens smittskyddsåtgärder för fritidsaktiviteter:

 • Det är viktigt att stanna hemma om man är sjuk och att vara uppmärksam på symtom.
 • Avsluta-påbörja lagträningar 5 min innan-senare för att hålla avstånd mellan olika träningsgrupper, minska antalet deltagare i hallarna vid ett och samma tillfälle samt för att undvika trängsel.
 • Begränsa antalet besökare på träningar, som till exempel vårdnadshavare.
 • Uppmana deltagare att inte dela utrustning eller exempelvis frukt eller vattenflaska med varandra.
 • Sköta ombyte hemma före och efter träningar.
 • Uppmana god handhygien genom handtvätt eller handdesinfektionsmedel i samband med träningar.

Denna information har gått ut till samtliga medlemmar och kontaktpersoner.

Senaste nytt: Angående Corona och Viby Baskets verksamhet 2021-12-03
Detta gäller för idrottstävling inomhus från 1 december:

 

Anordnare av allmän sammankomst inomhus med fler än 100 åskådare ska antingen ställa krav på att personer som är 18 år och äldre ska uppvisa vaccinationsbevis eller vidta andra smittskyddsåtgärder. 

 

Viby Baskets ungdomsverksamhet bedrivs i hallar som inte rymmer 100 åskådare på eventuellt tillgängliga läktare. Deltagande lag i större arrangemang i t ex Edsbergshallen, exempelvis USM, kommer att kontaktas och informeras om att begränsa antalet medföljande vuxna över 18 år, att stanna hemma om man är sjuk och undvika trängsel på läktare.

 

Vid Viby Baskets allmänna sammankomster kommer vi därför inte kräva Covid-pass men vi följer Folkhälsomyndighetens förslag på åtgärder mot Covid-19 vid allmänna sammankomster:

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter symtomfritt tillfrisknande.
 • Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.
 • Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst 8 personer. Om ett sällskap uppgår till fler än 8 deltagare ska den som anordnar sammankomsten eller tillställningen dela upp sällskapet.
 • Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.

Riksidrottsförbundet skriver att från den 1 december 2021 ska anordnare av allmänna sammankomster inomhus med fler än 100 deltagare antingen:

Riksidrottsförbundet tydliggör att "deltagare" i dessa sammanhang gäller åskådare på matcher och tävlingar. 

 

För vuxna personer som ännu inte är vaccinerade gäller sedan tidigare Folkhälsomyndighetens allmänna råd att hålla avstånd till andra människor när det är möjligt, särskilt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. 

 

Denna information har gått ut till samtliga medlemmar och kontaktpersoner i våra lag.

 

Läs mer här:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/november/forslag-pa-atgarder-mot-covid-19-vid-allmanna-sammankomster-och-offentliga-tillstallningar/

 
 
Aktuell information september 2021

Covid-19 och förhållningsregler

Pandemin är ännu inte över även om både smittläget och vaccineringsgraden ser ganska bra ut. Vi behöver fortsätta lyssna på Folkhälsomyndighetens råd.

Generella råd från FHM:
 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter symtomfritt tillfrisknande.
 • Uppmana alla till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd eller liknande som kan överföra saliv.
 • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning.
 • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
 • Matcher, träningsmatcher och tävlingar kan genomföras under förutsättning att de utgår från den föreskrift och de rekommendationer som myndigheten tagit fram.
Det här gäller fram till 29 september för corona (pandemilagen)

Vid idrottstävlingar inomhus där publik tillåts får antalet deltagare högst uppgå till 300 deltagare, om deltagarna anvisas en sittplats. Max 50 deltagare tillåts för publik utan anvisad sittplats. Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap och antalet deltagare i ett och samma sällskap får uppgå till högst åtta personer.
Länk till Folkhälsomyndighetens Allmänna råd

Om du har fler frågor om corona och idrott, kontakta corona@rfsisu.se
 
 
Nu får samtliga spelare träna basket och från 1 juni kan vi ha riktiga matcher, cuper och läger

Sollentuna Kommun meddelade 20 maj att kommunens idrottsanläggningarna öppnar upp för alla åldrar.

Från och med 1 juni är det även tillåtet med matcher, cuper och läger.

 

Folkhälsomyndigheten ger också klartecken för att öppna upp lägerverksamheter och cuper för barn och unga från den 1 juni. 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/lager-och-cuper/?fbclid=IwAR0XTPJAcSu2cnvq-GPxAjycMMMMSTIKc9Hit6s8HUe6h7-lQ_F-ouD0FnA

 

Tänk på att pandemilagen fortfarande gäller och att allmänna rekommendationer om att agera smittsäkert och undvika trängsel fortfarande ska efterlevas. Viby Basket följer FHMs rekommendationer och riktlinjer vid våra träningar, matcher och läger. 

Ni hittar de här: https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/

Regeringen stoppar enstaka matcher - lagträningar får fortsätta
Folkhälsomyndigheten och Regeringen meddelade på en presskonferens 24 februari att ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer att tillåtas. 

Undantaget för enstaka matcher för barn födda 2005 och senare tas bort. Svenska Basketbollförbundet kommer att uppdatera sina tolkningar inom kort, men vill redan nu uppmana samtliga som planerat en eventuell match av något slag – att ställa in dessa. SBBF ser att vi kan fortsatt hålla träningar igång för barn och unga i deras grupper och lag. 

Stockholm Basket har beslutat att inte sanktionera fler matcher med anledning av gårdagens besked. FHM och SBBF går ut med uppmaningen att alla som planerar att spela en match av något slag, ska ställa in, även om beslutet formellt träder i kraft den 1 mars. Utifrån allvaret i gårdagens besked behöver vi alla hjälpas åt och vi anser då att vårt beslut stödjer det ansvaret.

Viby Baskets Styrelse och Tränarråd gläds åt att vi kan fortsatt hålla lagträningar igång för barn och unga, vilket vi tycker är väldigt viktigt.

Information från Viby Baskets Styrelse och Tränarråd till samtliga medlemmar med anledning av Corona

Viby Baskets Styrelse och Tränarråd bevakar händelseutvecklingen av Coronaviruset noga och följer hela tiden de senaste rekommendationer och riktlinjer från bl a Folkhälsomyndigheten. Rekommendationen är att alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att avstå från sociala kontakter. Det innebär att om du har något sjukdomssymtom, även lindriga sådana, ska du avstå från att komma till träning. Detta gäller både spelare, ledare samt föräldrar som hämtar och lämnar sina barn till vår verksamhet. Spelare som har familjemedlem med konstaterad Covid-19 står över träning.

Styrelsen och Tränarrådet i Viby Basket har beslutat om följande:


1) Ordinarie lagträningar inomhus för Damlaget (födda 2002-2004) kan nu åter genomföras (se nyhet nedan).

2) Ordinarie lagträningar inomhus för Herrlaget kan ännu inte genomföras. Vi diskuterar med berörda lag hur vi kan hantera situationen

3) Lagträningar för Damlaget, 05:or och yngre lag - genomförs med skärpta försiktighetsåtgärder gällande undvikande av överdriven närkontakt på träning, handtvätt/handsprit innan och vid behov under träning (spelare uppmanas att själva ha med handsprit) samt inga deltagare med minsta symtom eller sjukdomskänsla. Inga andra än de egna spelarna + ledare får vistas i hallenFöräldrar uppmanas vänta utanför och skjutsa sina barn så de kan undvika kollektivtrafik. Spelare från andra klubbar får inte delta på några av våra träningar!

4) Samtliga matcher (distriktets seniorserier, ungdomsserier och Easy Basket) är inställda tills vidare. Vi väntar på besked från förbundet men tidigare har det sagts att seriematcher ev kan komma igång efter sportlovet vilket vi behöver avvakta nya besked kring.


Dessa riktlinjer gäller tills vidare men Styrelsen och Tränarrådet i Viby Basket kan vid behov återkomma med ytterligare riktlinjer och rekommendationer kring vår verksamhet.


Kom ihåg att basketen är och kommer vara en mycket viktig del i våra spelares välmående även kommande veckor/månader. Fysisk träning med kompisar motverkar psykisk och fysiska ohälsa. Vi vill att spelarna ska kunna känna en trygghet i allt det onormala som pågår, men vi måste värna om varandra och minimera smittspridning. Vi vill också att ni som ledare känner er trygga med detta och att ni har utrymmet att anpassa upplägget utifrån vad ni anser bäst för laget och spelarnas hälsa. Ta hjälp av varandra och för en aktiv dialog med övriga ledare, föräldrar och de spelare som inte kan närvaro på träningar för att hitta smarta lösningar att hålla ihop laget. Håll nära dialog och (vid behov virtuell) kontakt. 


·       Säkerställ att ni minimerar risken för trängsel eller att lagen möter varandra i trånga utrymmen vid byte mellan träningar (detta är särskilt utmanande i de små hallarna – vi har tagit fram särskild rutin i Runan!)

·       Vi sprider ut oss när vi kommer till hallen för att ha avstånd vid ombyte (byt om hemma!) och i vattenpauser (vi dricker självklart inte från varandras flaskor)

·       Vi tvättar/spritar händerna innan och efter träningen

·       Spelarna ska ha egen boll med sig

·       Föräldrar lämnar/hämtar barnen utanför hallen & stöttar med skjuts – barnen bör undvika att åka kollektivtrafik


Om ni väljer att ställa in träningar ska ni meddela info@vibybasket.se.

 

Med vänlig hälsning


Styrelsen och Tränarrådet i Viby Basket
Riktlinjer för spelare födda 2002-2004
Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade 4 februari att de som är födda 2002 och senare återigen kan återgå till sina idrottsträningar och betonar vikten av att även gymnasieungdomarna nu får tillgång till träning igen.

Folkhälsomyndigheten menar att även äldre ungdomar som är födda 2002 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus. Bedömningen är att de positiva aspekterna av barn och ungas fysiska aktivitet överväger och därför görs en ändring i de allmänna råden.


Fysisk aktivitet är viktigt för barn och ungas fysiska och psykiska hälsa, och för folkhälsan på sikt. Under den pågående pandemin har betydelsen av att barn och ungdomar fortsätter vara fysiskt aktiva påtalats.


Andra viktiga aspekter är att idrotten, förutom att bidra med pulshöjande aktivitet, även ger barn och unga rutiner och vanor som de kan bära med sig in i vuxenlivet. Idrottsaktiviteter kan också kompensera för en del av det ökande stillasittandet bland barn och unga, men all typ av rörelse är viktig.


Den beslutade förändringen träder i kraft den 6 februari. Konkret innebär den att Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina Föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.


– Detta var ett viktigt beslut för alla idrottsledare som kämpar varje dag med att entusiasmera barn och unga till mer rörelse. Men idrottsrörelsen har även drabbats ekonomiskt och här saknar vi fortfarande besked från regeringen. Det håller inte att det står siffran noll i stöd till idrottsrörelsen från mars 2021. Här måste regeringen återkomma snarast med besked, säger Björn Eriksson.


Viby Basket ger därmed även våra äldre ungdomar tillåtelse att återuppta sina träningar och vi är väldigt glada att få se våra damlagspelare (födda 2002-2004) träna igen. Våra riktlinjer och rekommendationer för träning gäller som tidigare även om de nu inkluderar spelare/lag födda 2002-2004.


Läs mer här:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/februari/organiserade-idrottsaktiviteter-mojliggors-aven-for-gymnasieungdomar/
https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/nufarallabarnochungatrana

Hur ska vi som förening/lag agera vid bekräftad coronasmitta?
RF rekommenderar följande vid bekräftad smitta i förening:
 • Informera laget/gruppen om att ni fått bekräftad smitta.
 • Övriga i laget/gruppen ska, även om de inte har några symptom, tänka på att man kan vara smittad och vara extra uppmärksam på symtom under hela inkubationstiden (2–14 dagar, vanligast 5 dagar).
 • Vid symtom ska man isolera sig. Om symtomen inte går över på ett dygn, gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller.
 • I väntan på provsvar ska man agera som om man har covid-19.
 • Genomför en extra noggrann städning av de ytor, toaletter, redskap med mera som föreningen (laget/gruppen) använder och vistas i.
 • Följ de regionala rekommendationerna och håll dig informerad via 1177.se.

Rekommendationerna ovan grundar sig på Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

 
Viby Baskets sponsorer