SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Viby Basket i Sollentunas ledarfilosofi
Viby Basket i Sollentuna har genom åren lärt sig en hel del från verksamheten. Vi tillämpar dessa praktiska lärdomar tillsammans med beprövade teoretiska modeller för att försöka skapa en så bred, framgångsrik och lärande verksamhet som möjligt.


Vision

Vår vision är att vara en av Sveriges mest framgångsrika basketklubbar när det gäller att utbilda unga spelare – både avseende breddverksamhet och för de som verkligen vill satsa på basket. För att realisera denna vision har vi nedanstående mål.


Mål

  • Att klubben är öppen för alla
  • Att skapa en lagkänsla där alla spelare och engagerade föräldrar alltid jobbar för att hjälpa sina medspelare, laget och klubben.
  • Att hålla rimliga medlemsavgifter
  • Att erbjuda en breddverksamhet som passar så många som möjligt
  • Att även erbjuda spelare som vill satsa på basketen de bästa förutsättningarna för detta genom en bra och gedigen utbildning
  • Att ingen av två ovanstående punkter ska ske på bekostnad av den andre
  • Att därigenom få så många spelare som möjligt att spela basket så länge som möjligt hos Viby Basket
Övergripande ledarfilosofi – positiv coachning

Som ledare inom ungdomsidrotten är du en förebild som kommer att påverka dina spelares värderingar och deras syn på idrott under en lång tid efter att de slutat idrotta, kanske till och med för resten av livet. Det är därför viktigt att alla spelare får en positiv erfarenhet av sitt idrottande. Detta betyder inte att alla får göra vad de vill. Ordning och reda, högt tempo, roliga övningar samt att alla blir sedda och uppmuntrade där de är i sin utveckling är hörnstenar i vår verksamhet.


Viby Basket fokuserar på positiv coaching och med det menar vi att vi jobbar ambitions- och utvecklingsinriktat snarare än resultatinriktat. Det är spelarnas och lagets sportsliga utveckling som är i centrum och inte vad som står på resultattavlan. Modern forskning har också visat att när tränaren fokuserar mer på vad laget och spelarna kan bli bättre på och inte är lika intresserad av resultatet på enskilda matcher – så blir även lagets resultat mycket bättre på längre sikt. Modellen för positiv coaching är samma som används i näringslivet.


De fyra hörnstenarna som är viktiga för positiv coaching och hur Viby Basket tillämpar dem återfinns nedan. Det är dock viktigt att påpeka att träningsdisciplin och korrigeringar av felaktig teknik är fundamentalt och otroligt viktigt oavsett vilken coaching modell man använder.


1. Ansträngning

Belöna ansträngning och de tillfällen där spelare satsar allt och gör sitt allra bästa även om de förlorar. Vi vill alla att spelarna ska ge allt i alla situationer, men då kan inte tränaren bli förbannad om laget förlorar trots att man kanske gjort sin bästa match den här säsongen. Tränaren måste visa tydligt med sitt kroppsspråk och sina ord att han eller hon är nöjd med sina spelares insatser.


2. Lärandet

Det viktigaste är att spelarna ökar sin basketkompetens och utvecklas som spelare. Att sätta prestationsmål för varje spelare inför en träning, match eller under en säsong kan vara ett sätt att fokusera på utveckling. Då utmanar man spelaren att göra saker som de kanske inte har vågat tidigare. Då blir det ett tydligt fokus på prestationen i sig och inte resultatet.


3. Misstag

Alla coacher vill ha spelare som vågar utmana och göra misstag utan att sen hänga med huvudet hela matchen. Det är därför viktigt att coachen berömmer rätt beslut på planen. Hur taffligt det än går sen måste coachen berömma modet och beslutet. Då får man trygga spelare som vågar göra misstag och lära sig av dem.


4. Må-bra kontot

Alla spelare behöver få sitt Må-bra-konto påfyllt med jämna mellanrum. Men det är inte bara en uppgift för coachen – alla spelare i laget har ett ansvar. Berätta för spelarna att det bara finns ett enkelt sätt att göra lagkompisarna bättre under en träning och match och det är att peppa dem. Allt annat gör dem osäkra och därmed sämre som spelare.


Som coach är det viktigt att du verkligen noterar allt bra som görs på planen. Ett mål kan vara att hitta något bra som varje spelare har gjort under en match. Alla vill bli sedda och det du berömmer kommer med all säkerhet att upprepas. Det som du berömmer i grupp kommer dessutom att upprepas av fler som vill göra ”rätt”.


Ledare i Viby Basket

  • Är alltid positiva och engagerade. Vi fokuserar på positiv coaching och har lagets och individens utveckling som högsta prioritet. Resultat på varje match skall ses utifrån lagets prestation.
  • Ger positiv och konstruktiv feedback. Målet är att ge positiv och konstruktiv feedback till varje spelare vid minst ett tillfälle under varje tränings- eller matchtillfälle. Negativ kritik ges alltid enskilt till berörd spelare.
  • Delger mål och förväntningar på lag och spelare. Ledare kan gärna uppmuntra spelare till att sätta individuella mål. Spelare får gärna även öppet diskutera lagets mål och förväntningar, röstning etc förekommer dock inte och det är alltid ledare som avgör vad som gäller.
  • Ställer tydliga krav. Det ska vara ordning och reda, tider ska passas, alla ska jobba för lagets bästa. Vi bryr oss helt enkelt om våra spelare och vill ha ett väl fungerande lag.
  • Lever som vi lär – vi passar tider, vi är ombytta och klara och vi är alltid väl förberedda inför matcher och träningar.
  • Är lyhörda för spelarnas fysiska status. Det är viktigt att spelare vågar tänja gränser och utmana sig själva – men det är också viktigt att spelare inte tränar eller spelar skadade/småsjuka samt att träningarna upplevs som både intensiva och roliga. Ledaren uppmuntrar dock alltid till att spelare som har någon lättare "skavank" gör någon form av träning individuellt i hallen, tex bollkontrollsövningar, skjuta straffkast, fysa lite osv. Vi undviker att man bara sitter på bänken och tittar på. Det är spelare och förälder som avgör om spelaren inte kan närvara (sjuk).
  • Är noga med spelarnas teknik. Vi påtalar tekniska brister tills dess att spelaren har lärt sig momentet korrekt.
  • Kan ofta ropa på matcher till spelarna – men bara positiv feedback/uppmuntran och konstruktiva instruktioner.
  • Skriker inte på domarna. (Ev synpunkter tas enskilt och helst efter matcherna enskilt.)

Referenser (som varmt rekommenderas!)

  • ”Världens bästa Coach” av Jim Thompson
  • "Fina fisken” av Ken Blanchard
 
Viby Baskets sponsorer