SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Möjlighet för äldre ungdomar (02-06) att döma träningsmatcher och få ersättning samt domarutbildning
Viby Basket ger er äldre ungdomar (2006 och äldre) chansen att döma "träningsmatcher" arrangerade av Viby Basket där klubben betalar er en ersättning: 
  • Träningsmatch för U13 och äldre = 100 kr per domare och match
  • Träningsmatch för U12 och yngre = 50 kr per domare och match
Vibys ledare tar ansvar för arrangerandet av matchen och kommer ha kontakten med er inför och stötta er under matchen samt ge er tips och feedback för att hjälpa er i domarrollen. 

Anmäl ert intresse av att döma träningsmatcher till info@vibybasket.se!
Vi kommer upprätta en lista på ungdomar som vill döma träningsmatcher som våra ledare kommer mejla ut till för att erbjuda domaruppdrag. Ledarna ska även meddela till samma mejladress för bekräftelse och uppgifter kring utbetalning av ersättningen efter genomförd match.

Vi vill också ge er möjligheten till en enklare domarutbildning.
Det är väldigt smidigt att gå Svenska Basketboll Förbundets kurser som till stor del nu är webbaserade - Viby Basket står för kursavgifterna för dessa utbildningar!

Anmäl er och gå utbildningen enligt nedan - det är självstudier via nätet som ni bör klara själva eller med lite stöd från en förälder eller en lagkompis.
  1. För er som är födda 2005 och 2006 eller är äldre och inte varit ungdomscoach 1 helt år så kan ni gå domarutbildningen: Matchledare A. 
  2. För er som är födda 2004 eller tidigare SAMT varit ungdomscoach minst 1 helt år så kan ni gå domarutbildningen: Matchledare B
Utbildningarna riktar sig till er som är ny som domare eller är intresserad av att börja döma. Den rekommenderade yngsta åldern att genomgå utbildningarna är 13 resp 14 år. Innehållet riktar sig till dig som ska döma de yngsta åldersgrupperna i Easy Basket resp även vill börja prova på att döma ungdomsbasket 5 mot 5. Efter avslutad godkänd utbildningen kommer ni även kunna döma matcher arrangerade av Basketbollförbundet eller andra klubbar.

Utbildningen bygger på självstudier och en efterföljande fysisk träff där man i grupp reflekterar kring och praktiserar innehållet i självstudierna under ledning av en utbildare som verkar som samtalsledare. Denna del kommer vi försöka förlägga till Sollentuna när det är möjligt med tanke på Coronarestriktioner. Tills dess kan ni genomföra hela utbildningen fram till "Praktik och Reflektion".
 
Så här gör du för att anmäla dig till kursen och påbörja dina självstudier:

1.     Gå in på https://basketutbildning.se/login  

2.     För att kunna se och anmäla dig till kurser så måste du själv skapa en inloggning om du inte mot förmodan redan har det.

? Är du osäker på hur du loggar in eller behöver hjälp med att skapa användare eller korrigera din mailadress - hör av er till utbildning@basket.se

3.     Klicka på ”Glömt lösenord/Ny användare?

4.     Fyll i ditt personnummer (12 siffror) – klicka på Fortsätt.

5.     Verifiera din e-post – stämmer e-posten? Klicka i den lilla cirkeln bredvid din e-post och sedan ”Återställ lösenord”. 

? Har du inte längre tillgång till någon av dessa (e-postadresser) behöver du (Viby Baskets administratör) logga in och redigera din profil på Idrott Online. Mejla i så fall till info@vibybasket.se för att ”uppdatera din e-postadress i vårt register i IdrottOnline”.

? Om det inte finns någon e-postadress registrerad på din användare så behöver du mejla info@vibybasket.se för att ”be om att bli inlagd i vårt register i IdrottOnline”.

6.     Ett temporärt (det är giltigt i 48 timmar) lösenord skickas till den angivna användaren om användaren fanns i systemet till mejladressen som syntes i  punkt 5. 

7.     Gå Tillbaka till inloggningssidan och ange ditt personnummer och det temporära lösenord du fick i mejlet

8.     Byt lösenord till något som du själv kommer ihåg

9.     Sedan kan du se vilka kurser som finns tillgängliga. Du kan söka den aktuella kursen (t ex Matchledare A) i rutan ”Sök utbildning”.

10.  Du anmäler dig i den nedre fasta fältet ”Anmäl dig till utbildningen” - du får upp ett fönster som bekräftar din anmälan. Klicka ”Stäng och fortsätt

Mer info om alla våra egna och förbundets utbildningar hittar ni på vår hemsida http://www.vibybasket.se/sida/?ID=314587.

Hör av er till info@vibybasket.se om du har några frågor kring utbildningar eller möjligheten att döma träningsmatcher.

Med vänlig hälsning, 

Fredrik Hahne
Viby Basket Styrelse & Tränarråd
Utbildningar för våra coacher, domare och funktionärer

•       Viby Basket håller en egen introduktionsutbildning för nya tränare i början av varje säsong.

•       Här hittar ni ett introduktionsmaterial för nya ledare: Introduktion nya tränare (7)

•       Här hittar du allmän information kring utbildning: Utbildning (2)

•       Sekretariatskurs anordnar Viby Basket under september varje säsong tillsammans med de lag som börjar spela 5 mot 5 (U13).

•       Utbildningar för nya coacher


Förbundets kurser (Viby Basket står för kursavgifterna för dessa utbildningar)

•       Utbildning 2.0. Det gamla utbildningssystemet har bytts ut, nu är tränar- och domarutbildningen helt separerade.

•       Tränardelen är uppdelad och utökad i två delar, elittränare samt utvecklingstränare. Flera delar av utbildningen sker på distans via digitala verktyg.


Så här gör du för att anmäla dig till en kurs:

1.     Gå in på https://basketutbildning.se/login  

2.     För att kunna se och anmäla dig till kurser så måste du själv skapa en inloggning om du inte mot förmodan redan har det.

?  Är du osäker på hur du loggar in eller behöver hjälp med att skapa användare eller korrigera din mailadress - hör av er till utbildning@basket.se

3.     Klicka på ”Glömt lösenord/Ny användare?

4.     Fyll i ditt personnummer (12 siffror) – klicka på Fortsätt.

5.     Verifiera din e-post – stämmer e-posten? Klicka i den lilla cirkeln bredvid din e-post och sedan ”Återställ lösenord”. 

6.     Ett temporärt (det är giltigt i 48 timmar) lösenord skickas till den angivna användaren om användaren fanns i systemet till mejladressen som syntes i punkt 5. 

?  Om det inte finns någon e-postadress registrerad på din användare så behöver du mejla info@vibybasket.se för att ”be om att bli inlagd i vårt register i IdrottOnline”.

7.     Gå Tillbaka till inloggningssidan och ange ditt personnummer och det temporära lösenord du fick i mejlet

8.     Byt lösenord till något som du själv kommer ihåg

9.     Sedan kan du se vilka kurser som finns tillgängliga. Du kan söka den aktuella kursen (t ex Matchledare A) i rutan ”Sök utbildning”.

10.   Du anmäler dig i den nedre fasta fältet ”Anmäl dig till utbildningen” - du får upp ett fönster som bekräftar din anmälan. Klicka ”Stäng och fortsätt


Utbildningar som kan vara aktuella:

För tränare:                      

1. Introduktion Utvecklingstränare 

2. Grund Utvecklingstränare

3. Fortsättning Utvecklingstränare (Behövs för att coach RM)

 

För domare:                     

1. Matchledare A

2. Matchledare B

3. Nivå 1 Domare

 

För funktionärer:             

1. Basketball scoresheet

2. Sekretariatsutbildning (grundläggande kunskap) 

3. Förbundsfunktionär (Behövs för att sitta i sek för RM/USM)


Hör av er till info@vibybasket.se om ni har några frågor kring utbildningar eller möjligheten att döma träningsmatcher.

Info från Stockholm Basket 2021-01-15

Hej bästa förening & BDF! 

 

Vi hoppas att alla mår bra och håller modet uppe i dessa tider. Det är frustrerande för oss alla men vi får hålla i och hålla ut och inte minst göra det vi ändå kan göra utifrån hur situationen ser ut!

 

Vi vill med det sagt uppmuntra och uppmana alla att passa på att ta del av våra digitala utbildningar!

 

Vi har ett antal helt digitala och kostnadsfria utbildningar som genomförs via basketutbildning.se:

 

Utbildningen ”Trygg basket” ger en bild av många av de delar man behöver tänka på och vara medveten om som tränare eller föreningsledare för att skapa en trygg miljö för våra spelare. Det finns exempel på mallar som ni i föreningen kan använda er av, t.ex. för att skapa en uppförandekod eller krishanteringsplan, och som utbildningsdeltagare blir man guidad till idrottens och basketens värdegrund, materialet ”barnens idrott” m.m. Vi har även utbildningen ”Värderad riktning” som tar upp värdegrundsrelaterade frågor med påståenden och problematiserande av vanligt förekommande händelser från vår verksamhet.

 

Under december månad har vi publicerat en ”Sekretariatsutbildning” för föräldrar eller spelare som är nybörjare eller behöver uppdatera sin kunskap gällande sekretariatsarbete. Utbildningen innehåller även en checklista för deltagarna att skriva ut eller titta på i telefonen, som praktiskt stöd under match. Passa gärna på att uppmuntra era spelare, föräldrar eller andra att gå den nu så är vi bättre förberedda när matcherna sätter igång igen!

 

För ca ett år sedan publicerade vi ”Svensk Baskets ramverk för spelarutveckling” som ersätter den gamla spelarutvecklingsplanen och ska vara en röd tråd i all vår spelarutvecklingsverksamhet; i förening, utbildning, landslag och tävlingsverksamhet. Har ni inte redan tagit del av denna är det hög tid att göra det! Som komplement till ramverket finns exempel på träningsupplägg för både fysträning och basketträning.

 

Vill ni ha inspiration i rörligt format så finns ”Filmat material: SUPerclinics 2019” med filmade clinics och föreläsningar för både förening och tränare. Inom kort kommer det även att läggas upp filmade övningar för åldrarna U11-U15 med konkreta tips kring hur du kan bygga upp och ladda övningar i linje med ”Svensk baskets ramverk för spelarutveckling”.

 

I samband med att vår nya ”Strategi 2025” beslutades så satte vi upp mål kring välmående och fungerande föreningar. Föreningsinriktad utbildning har hittills saknats i vårt utbildningsutbud varför vi nu har tagit fram och publicerat ”Introduktion föreningsledare”. Den riktar sig till dig som förtroendevald, anställd i förening eller andra som är engagerad och leder föreningen på ett övergripande plan. Eller till de som bara önskar bredda sin kompetens kring att driva basketförening. Sprid i din styrelse och bland era anställda och se till att nyttja den tid nu när många är hemma mer än vanligt till att kompetensutveckla er!

 

Förutom ovan beskrivna kostnadsfria utbildningar som genomförs digitalt alltid, oavsett rådande pandemi, så vet vi att många längtar efter att kunna gå även våra ordinarie utbildningar för tränare och domare.  För att göra det bästa utifrån rådande omständigheter så erbjuder vi ”Introduktion Utvecklingstränare” med digital träff istället för att mötas fysiskt. Utbildningen kommer att genomföras på följande datum:

  • 28 januari klockan 18.00-21.00
  • 6 februari klockan 09.00-12.00
  • 21 februari klockan 16.00-19.00 

 

Även Grundutbildning och Fortsättningsutbildning Utvecklingstränare genomförs där man kan gå stora delar av utbildningen digitalt (både via vårt digitala material och genomförande av vissa träffar digitalt) för att sedan, så fort vi har möjlighet, kunna avsluta utbildningarna med kvarvarande praktiska moment.

 

All anmälan sker vi basketutbildning.se. 
Är du osäker på hur du loggar in eller behöver hjälp med att skapa användare eller korrigera din mailadress - hör av dig till utbildning@basket.se!

 

Utbildningsteamet Dennis Wiedermann & Sara Dutina

 
Viby Baskets sponsorer