F10 v14 – Brons i Scania Cup, de inofficiella nordiska mästerskapen!
2023-04-10 18:00
Supertjejerna tar brons i Scania Cup!

Scania Cup, de inofficiella nordiska mästerskapen, spelas varje påsk i Södertälje. Bara de allra bästa lagen från varje nordiskt land bjuds in att deltaga i åldrarna F/P 13 år upp till 19 år [2010-2004/05]. Som första tjejlag någonsin var Vibys F10 med i cupen (å endast P05 har varit med förut på killsidan).

Långfredag och gruppspel

Första matchen spelades ute i Nykvarn mot BMS Herlev från Danmark. Vi har sett dem förut i olika cuper men aldrig mötts. Vår vana trogen rivstartade supertjejerna och var snabbt i ledning med 9-0. Danskarna hämtade sig något men vi kunde snart gå ifrån till storseger med 57-28. Elin fick priset som Vibys MVP.

Sent på kvällen i en liten hall i Ronna i Södertälje var det sedan norskt motstånd (Skjetten). De hade en väldigt duktig, lång tjej men hon blev för ensam mot ”vibymaskinen”. 34-14 i halvlek och slutresultat 64-27. Lisa fick priset som Vibys MVP.

Påskafton – gruppspel

Sista matchen i gruppspelet var mot Keflavik från Island. De hade besegrat de andra två lagen i gruppen med exakt samma siffror som oss så det var en ren gruppfinal och vinnaren blev direktkvalificerad till kvartsfinalen. Efter att de satt en trea tog vi över och var i ledningen under första perioden. Men i andra perioden tappade vi och de snabba isländskorna hade en 11-p-ledning innan vi tog ikapp till underläge med 5 inför andra halvlek. Tyvärr tappade vi i tredje perioden totalt och de var uppe 20p ledning. Sista perioden tog vi tag i det hela och snyggade till siffrorna, men det blev en förlust med 49-59. Freja fick priset som Vibys MVP.

Påskafton – åttondelsfinal

Extremt revanschsugna ställdes vi mot Falcon från Danmark i åttondelsfinalen. Trots gnistan var det trögstartat och det var lika efter 10 minuters spel. Men sen la supertjejerna in högsta växeln och sprang ifrån till storseger 88-24! Nevena fick priset som Vibys MVP.

Påskdagen – kvarts- och semifinal

I kvartsfinalen var det dags för lokalkonkurrenten Duvbo. Det är inte direkt första gången vi möts och det brukar bli bra, jämna fighter vi ändå vinner till slut. Å det blev exakt likadant denna gång. Duvbo startade bäst och var i ledningen precis fram till pausvilan då vi var ikapp. Sedan var det vi som var i ledning innan Duvbo tog ikapp igen men innan halvleksvilan gjorde vi 9 raka poäng. Duvbo hamnade i foulproblem men vi hade förtvivlat svårt att få i straffkasten denna match. Vi behöll ändå ledningen hela vägen, även om vi ”darrade till” lite på slutet, till seger med 39-35! Lisa fick priset som Vibys MVP.

Semifinaldags mot Norrköping som vi besegrade senast i Södertäljecupens final. Vi började lysande, särskilt Lisa öste i poäng inledningsvis och vi var i ledning med 5 poäng efter första perioden. Tyvärr tappade vi helt bort oss i försvar i andra perioden och de gick raskt ifrån till 10p-ledning. Andra halvlek fortsatte lite i samma stil, vi spelade väldigt nervöst och gjorde massor med enkla misstag. Mot slutet rann det iväg lite till förlust med 38-58. Emma fick priset som Vibys MVP.

Surt såklart då vi var inställda på att ge isländskorna en revanschmatch i finalen...

Annandag påsk och match om bronset

Sista matchen i turneringen och äntligen finskt motstånd (PuHu Juniorit). De var väldigt fysiska och ganska snabba men vi gjorde som så många gånger förut och rivstartade till 10-1. Sedan släppte vi in dem lite mer i matchen, avståndet krympte ner till 3 poäng i andra perioden men vi kunde avsluta bra och gå till halvleksvila med ledning 30-23. Andra halvlek höll vi i taktpinnen och även om vi gjorde några misstag var segern aldrig hotad. 58-43 till slut och supertjejerna blev därmed bronsmedaljörer. Isabelle fick priset som Vibys MVP.