F10 v1 – Lundaspelen 23: Veni, Vidi, Vici!
2023-01-05 15:28
Supertjejerna vann i Lundaspelen!

För första gången tog sig supertjejerna ned till Lund för att delta i Lundaspelen, en riktigt stor basketturnering med många lag från Danmark och Tyskland förutom från Sverige, hela 28 st F10-lag deltog (över 460 lag totalt deltar). Å tjejerna lyckades igen att bärga A-cupguld efter en knalljämn finalfight mot ett danskt topplag!

Måndag

Vi hade bara en match första dagen och den låg dessutom sent. Så efter en tågresa på 4 timmar kom vi ner till Lund, inkvarterade oss i skolan och käkade en snabb middag. Sedan var det dags för danskt motstånd i form av Hörsholm (från Själland norr om Köpenhamn). Vi möttes senast i Gbg då vi vann. De har en tjej >1.80 men det hindrade inte Isabelle från att vinna uppkastat. Trots en riktigt knackig start då vi missade allt pga nervositet, började vi efterhand få ordning på spelet. Särskilt vårt försvar var mycket effektivt, vi tillät dem bara göra 2p i första halvlek (18-2). I andra blev spelet lite mer jämnt, där Elin satte viktiga straffar o poäng, klar seger med 34-14 till slut. Skönt med en bra start.

Tisdag

Dags för det starkaste danska laget i turningen, Åbyhöj (från Århus på Jylland). Det blev en tuff batalj där vi återigen var ”toknervösa” och började ”katastrofalt” med att missa det mesta. Mot slutet av halvleken bjöd vi även på flera gratispoäng när vi felpassade men i halvlek stod det ändå 12-11 till oss. Andra halvlek började med ett ryck från vår sida till 17-12 men sedan kom tyvärr ”stora raset”, vi gjorde stegfel, förningar, fouls och passade bort boll efter boll… de gjorde 18p och vi 2 så det stod 30-19 till dem… Det hjälpte inte att Lisa satte en 3:a, förlust med 24-32. Inte så mycket att säga om – en mycket nyttig lärdom och en av orsakerna till att vi åkte till Lund – för att möta riktigt bra motstånd och lära oss av det 😊

Avslutande gruppmatchen mot värdklubben EOS från Lund. Vi har mötts tidigare och då legat några steg före, så även denna gång. Allt släppte och vi sprang ifrån dem helt till storseger med 60 -5.

Därmed kom vi tvåa i gruppen och gick vidare till A-slutspelet.

Onsdag

Åttondelsfinal mot det andra laget från Hörsholm. Nu var vi uppe i varv direkt från start och var 1:a på varenda boll, med ett helt perfekt försvar och ett tempo i maxfart gick vi till halvtidsledning med 18-5. Andra halvlek fortsatte i samma stil, vi stormade fram och spelade mycket bra basket. Seger med 33-14 till slut.

Kvartsfinal mot bekantingen Högsbo från Göteborg. Vi har mötts flera gånger förut och då har vi vunnit ganska klart eftersom de har haft blandade lag med erfarna och nybörjare. Denna gång hade de samlat ihop de tjejer som kommit längst i sin utveckling. Vi tog dock kommandot direkt i matchen och gick fram till 11-0 innan de satte en 3:a. 20-6 till oss i halvlek och sedan blev andra halvlek lite mer avslagen av naturliga skäl med ett slutresultat 29-12 till slut.

Semifinal mot nästa bekanting Malbas från Malmö. Vi har också mötts flera gånger förut i jämna matcher där båda lagen vunnit o förlorat. Denna gång var det dock annorlunda. Matchen började ganska jämnt men i mitten av första gjorde vi ett ryck till ledning med halvtidsvila 14-7. Supertjejerna tog sedan över helt i andra perioden och med Lisa i spetsen började plötsligt allt trilla i korgen. Samtidigt var vårt försvar 100%-procentigt. Nevena kom in o tog flera bollar (sk steals), Aishani levererade perfekt passning till Isabelle. Vi släppte bara in 2 poäng i andra halvlek samtidigt som vi gjorde 28! Storseger med 42-9 och klara för A-finalen! En fantastisk prestation.

Torsdag

A-final mot Åbhöj – samma lag som besegrade oss i gruppspelet. Efter förra matchen hade vi stor respekt för deras stjärnspelare som ofta gör som hon vill på planen. Lagen följdes inledningsvis åt i poängprotokollet men efter halva gjorde de ett ryck och var i ledning med 14-7. En stark halvleksavslutning från oss och vi hade nästan kommit ikapp, underläge med 18-16 i pausen.

I andra halvlek tog det inte lång tid innan de gjorde ett nytt ryck och var uppe i ledning med 27-19. Tack o lov satte Lisa en 3:a och Freja en 2:a å sedan fick vi i 2 p till. Underläget var då bara 27-26. Sedan var det Engla som klev fram och satte 4 raka – vi var äntligen i ledning (30-27)! Bara ett par minuter kvar… uhh vad nervöst. Men ”bäst när det gäller” som de säger – Emma fick stopp på danskornas stjärna, deras andra spelare blev tveksamma och då klev Freja in och avgjorde tillställningen med 2 st klockrena straffkast! 36-32 till oss när slutsignalen tjöt och vild segerdans utbröt! Freja fick priset som matchens MVP för Viby.

Faktum är att det vara bara andra gången ett Vibylag deltog i Lundaspelen (F06 har varit nere förut). Men nu har supertjejerna åter satt Viby på Basketkartan, inte bara i Sverige utan även i Danmark och Tyskland😊.

Stort TACK till Helene (Englas mamma) som återigen spenderade nätterna på luftmadrass med tjejerna i klassrummet samt till Carina (Lisas mamma) som supportade med alla aktiviteter runtomkring och vid avfärden.

Men framförallt, bock o bug från oss tränare till supertjejerna som är makalösa med sin enorma kollektiva vilja, förmågan att alltid komma igen samt sitt underbara teamwork på och utanför plan! Vilket gäng de är!