P02 v41 – Viby Baskets RM-premiär – domaren tyckte: ”ni är för snälla grabbar”
2016-10-16 15:55
Grabbarna på plats i Stadium Arena

För första gången i Viby Baskets 9-åriga historia deltog vi i RiksMästerskapen (RM), då P02 spelade i gruppspelet i Norrköping med blandad framgång. Vi tog det hela som en lärorik helg när vi lottades i en grupp som spelades i den fantastiska Stadium Arena – Dolphins hemmahall.

Åtta killar och 3 ledare åkte ner i ottan på lördagsmorgonen för att spela premiären mot Haga Haninge. Tyvärr kändes det lite som vi fortfarande satt kvar i bilarna i första perioden då Haga fullständigt körde över oss. De tog samtliga returer, både defensivt och offensivt och öste i 25 poäng, vi gjorde 4… Sedan kvicknade vi till! Andra perioden förlorade vi med 5 poäng, i tredje perioden var det helt jämnt och sista perioden vann vi. Slutresultat 62-42 till dem. Adam och Viktor blev poäng­bäst med 12 poäng var och Viktor utsågs till matchens lirare för oss. Vi har dock fortfarande revansch att utkräva framöver! En stor behållning var domaren som kom till oss efteråt och tyckte vi spelade bra men ”ni är alldeles för snälla, grabbar, vet ni inte att det är ett krig där ute på planen” sa han med sin sköna amerikanska accent – ett oförglömligt inspel från en oberoende basketexpert som vi måste ta till oss!

Andra matchen ställdes vi mot ett av Sveriges bästa P02-lag – hemmalaget Norrköping Dolphins. De var ganska många nivåer bättre än oss och det blev ”total förnedring” där de spelade en helplans­press tills de ledde med 80 poäng och sedan backade hem till halva plan och pressade därifrån… Dolphins hade ett fantastiskt passningsspel och speluppfattning i hela laget, en riktig lektion för oss och det är bara att ödmjukt buga inför uppvisningen - vi får fundera en hel del på lärdomarna inför framtiden. Slutresultatet 135 -19 var vår största förlust någonsin. Albin blev ”poängbäst” i vårt lag med 6 poäng och matchens lirare för oss blev Adam.

Efter lite lokal pastamiddag kröp vi tidigt till sängs och var dessutom först till frukosten på söndag morgon. Dags för Lidingö igen. Vi var toktaggade och startade i ett rasande tempo, man kan lugnt konstatera att det var bara ett lag på plan första halvlek som slutade 20-5 till oss. I andra perioden trodde vi nog att ”det var redan klart”… de vände helt på steken och nu var de 20-5 till dem. Tredje perioden var superjämn och även sista men de lyckade dra längsta strået och vinna med 51-41. Matchens spelare blev Behnia och poängbäst var Albin med 13 poäng.

Sista matchen och dags för en helt ny bekantskap i form av Nässjö. Bra start igen från vår sida och första perioden till oss med 15-14. Även i andra gasade vi på ordentligt. Halvtidsledning med 29-25. Tredje perioden och nu tappade vi en hel del tyvärr, det var främst Jacob och Behnia som höll oss kvar i matchen men inför sista perioden låg vi under med 5 poäng. Sista perioden blev en rysare, vi var ikapp men tappade igen och lagen följdes åt. Med en dryg minut kvar satte Viktor en 3:a och nu var det 63-63… De hade bollen och av någon märklig anledning lyckades vi inte alls i försvar så de kunde sätta en trea. Åtta sekunder kvar och vårt inkast vid deras korg. Timeout och taktiksnack. Vi lyckades få in inkastet men de fick en nagel på vårt skott och därmed var matchen över. Torsk med 3 poäng således, trist såklart men vi gjorde en väldigt bra match där vi vann 3 av 4 perioder – men tappade det hela i en enda period, precis som i tidigare matcher (undantaget mot Dolphins). Jacob fick välförtjänt priset som matchens lirare i vårt lag och både han och Behnia satte 15 poäng var!

RM var en väldigt kul upplevelse med matcharenan i Norrköping, inramning med lagpresentationer, matchens lirare osv. Självfallet tråkigt att vi inte vann någon match men vi spelade ändå riktigt bra i 3 av 4 matcher. Vi har både fått mycket erfarenhet och lärt massor och kommer fortsätta träna hårt på detta framåt inför kommande cuper och nästa RM-omgång.