P01 i Spirarecup 2013
2021-07-16 18:11

12 MAJ 2013 21:53

Vibys P01-lag tog sig till A-kvartsfinal i Kristi Himmelsfärdshelgen i Solnas ”Spirare Cup 2013”.

Tors 130509 Viby – JKS: 24 – 35

Det fanns stor respekt för JKS innan matchen och de drog också upp ett högt tempo inledningsvis. Bra försvar av Viby, men JKS två skyttar kom igång direkt och satte allt. Hossein höll oss kvar i matchen när han jobbade fram de första 8 poängen – bra centerspel. JKS fick dock snabbt en ledning med 6 poäng. I anfall backade JKS hem innanför 3-sekundersområdet och gick inte ut längre. Det utnyttjade vi dock inte utan istället var det långsam bollrörelse och få varianter i anfall. Det blev stelt med alldeles för korta och otydliga ryck från forward och center. Vi är vana vid att kunna hålla i bollen, men nu blev det 24 sekunders avblåsning och då blev det stressat istället. Vårt skytte var klart sämre och på många håll riktigt dåligt med tvåhandsfattade skott som hade låg chans att gå i. JKS vann till slut med 9 poäng men vi ser fram emot revansch i kommande matcher!

Fre 130510 Viby – Norrköping Dolphins: 22 – 21

I den andra gruppspelsmatchen ställdes vi mot Norrköping Dolphins. Det var deras P02-lag som deltog i P01-gruppen och det var ett mycket bra lag vi mötte. Norrköping spelade som vi vill spela i många avseenden – helplanspress och högt tempo i uppspelen. Vi fick verkligen kämpa igenom hela matchen. Försvaret var fortsatt bra och hjälpförsvaret som vi har är mycket bra. Utifrån försvarsspelet fick vi många chanser att vända spelet, men Norrköpings helplanspress stressade oss och många bollar slogs bort långt från korgen. Det stela anfallsspelet från matchen mot JKS fortsatte att spöka även i den här matchen. Bollen drevs alltför ofta upp istället för att passas fram, vilket är ett bra motmedel mot ett helplanspressande lag. Väl upp i anfall blev vi fast i positionerna och bollen flyttades runt för att den vägen skapa rörelse och möjligheter. Slutresultatet gav vinst med endast en poäng för oss, men troligen skulle det ha slutat lika. Ett mycket dåligt fungerande tävlingssekretariat höll dock fast vid att vi vann.

Tors 130510 Viby – Jämtland: 34 – 32 (efter sudden death)

Sista gruppspelsmatchen och helt avgörande om vi skulle gå vidare till A-slutspel eller inte. Jämtland mötte vi förra året i semifinalen i just den här cupen och då förlorade vi efter en lång sudden-match. Det är ett lag som bygger sitt spel på en lång och duktig spelare. Den spelaren var inne hela matchen och stod för 90% av Jämtlands poäng. Matchen bjöd på högt tempo, men Jämtland spelade ett helt annat försvar än Norrköping. Jämtland backade hem och bildade en box runt tre-sekundersområdet. Vi hade stora problem att komma igenom deras försvar och vårt skytte fungerade fortfarande inte. I halvtid låg vi under med 14 – 16. Ett bra pep talk med killarna i paus gav dem energi och vilja. I tredje perioden började anfallsspelet fungera bättre. Vi kom igenom och vände ställningen. Tempot drevs upp ytterligare men vi hängde inte riktigt med i försvaret vilket gav Jämtland många straffkast vilket de förvaltade väl. Efter att ha tagit igen ytterligare ett underläge i fjärde perioden slutade den dramatiska matchen 32 – 32 efter full tid. I sudden vann vi uppkastet och kunde få fram ett bra läge, men det missades. När Jämtland gick till motanfall skärpte vi oss ordentligt i försvar och stoppade effektivt anfallet utan att foula. Andra anfallet för Viby gav ytterligare ett bra läge och nu satt den äntligen. Otrolig glädje efter en spännande match!!

Lör 130511 Kvartsfinal Viby – EBT (finskt lag): 19 – 26

I kvartsfinalen ställdes vi mot ett finskt lag som hette EBT. Det var ett lag med mycket kämpa och sisu i sig. Vi fortsatte att spela ett mycket bra försvarsspel och vi fick nu också fram bollen till bra avslutslägen. Ett överslag ger att vi hade dubbelt så många bra lägen att göra mål som EBT. Trots det fungerade det avgörande kastet eller skottet inte alls för oss. Vi kom märkligt nog i ett stort underläge med hela 3 – 13 en bit in i andra. Killarna behöll dock lugnet och började en bra period. Vi vände matchen och mot slutet av tredje stod det 19 – 18 till oss. I sista perioden gick det rejält troll i avsluten – inget enda mål på hela perioden… Vi hade många bra lägen, men allt missades. EBT kom igenom vårt försvar några gånger och förvaltade sina lägen mycket väl. Förlust och vi var ute ur tuneringen.

Sammanfattning

Vi fick spela fyra mycket bra och tuffa matcher. Killarna har växt av att få möta de här lagen. Vi kan slå dem allihop om vi bara fortsätter med vårt spel och tror på oss själva. Flera spelare i laget har i den här cupen fått möjlighet att ta ett stort steg fram och de har också gjort så – verkligen kul att se! Nu gäller det att få ihop anfallsspelet bättre, snabbare bollrörelse, mer positionsbyten, tydligare rörelser/ryck och framförallt tro på att de kan ta skottet eller finta sin motståndare för att gå förbi. Skyttet och avsluten måste komma till en helt annan nivå framöver! Timingen mellan lagdelarna kan också förbättras och här behöver alla i laget ta ansvar.