SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Roller Viby Basket i Sollentuna

Viby Basket i Sollentuna är en ideell förening som bygger på ett stort föräldraengagemang


Vi vill skapa en förening som välkomnar alla i familjen. Målet är att skapa en stark gemenskap där idrottsutövandet sker med spontan och gemensam glädje. Du behöver inte kunna en massa basket utan det viktiga är att du känner ett engagemang för att delta i barnens fritidsintresse.

 

 

För att underlätta för nya ledare att engagera sig och för att göra arbetet mer lättsamt försöker vi få många ledare samt att göra det tydligt vilka uppgifter som ingår i respektive roll. Därför har vi tagit fram tydliga rollbeskrivningar. Avsikten med dessa dokument är att de ska beskriva de olika uppgifterna som vi ledare har i ledningen av lagen inom Viby Basket i Sollentuna. Vi beskriver också Tränarrådets funktion eftersom de är ett viktigt stöd för framför allt Head Coach.

 

 

Dokumentet ska fungera som en checklista för lagen och vara en hjälp till att dela upp arbetsuppgifterna inom lagledningen på ett sätt som för alla blir smidigt, tydligt och ej för betungande.

Du hittar dokumentet här: Rollbeskrivningar Viby Basket.docx

 

 

Är du intresserad av att engagera dig i föreningen, kring något av lagen, eller kan tänka dig att hjälpa till som volontär hör av dig till info@vibybasket.se

 

Ange vilken uppgift du är intresserad av att hjälpa till med!

 

Sekretariat = solidariskt föräldraansvar

Från U13 behöver sekretariat bemmannas på alla hemmamatcher. Första 2 åren är det 2 föräldrar per match och från U15 är det 3 st (när 24-sekunders regeln kommer till). Viby Basket tillämpar den sk ”Solidaritetsprincipen” – dvs samtliga spelares föräldrar behöver kunna hjälpa till och sitta i sekretariat. Sekretariatstjänst är en förutsättning för att ditt barn får spela matcher. Matcherna fördelas lika mellan alla föräldrar (coacherna har färre eller inga sektillfällen). Skulle ni inte kunna av någon anledning just de tilldelade datumen är det ert eget ansvar att i god tid byta med någon annan förälder. Alla föräldrar erbjuds en enkel utbildning i September innan säsongen drar igång där man lär sig hantera det digitala protokollet samt scoreboarden. En expertdomare visar och instruerar dormartecknena.

 

Fördelen med att kunna sitta i sek är att man även lär sig basketreglerna och det blir dels då mycket roligare att sitta på läktaren och förstå matcherna samt följa med i kidsens egna ”basketprat”. 

 

Team Manager i praktiken

Här listas lite olika arbetsuppgifter för lagledningen och framförallt rollen Team Manager sorterat från första året då laget bildas till de äldsta lagen. 

 

Första året: Flickor U8 & Pojkar U8

 

Uppstart av laget. Flera har varit med på Ministars medans andra är nya. I de yngre åldrarna uppmuntrar vi till att aktivera sig i flera idrotter och prova sig fram. Träningarna är 1 dag i veckan. Under våren kan det blir matcher i Easy Basket (EB).

 

Som Team Manager så här i början handlar det om att:

 • Lägga in träningar och rapportera in närvaro i vårt medlemssystem, SportAdmin. sekreterare@vibybasket.se hjälper till med inloggning och hur det går till.
 • Uppdatera hemsidan där laget har en egen sida. Hemsidan är kopplad med SportAdmin och det är samma inloggningsuppgifter för båda.
 • Tillsammans med Head Coach och övriga ledare planerar Team Manager hur samarbetet i laget ska gå till. Det kan vara smifdigt att skapa en whatsapp-grupp för ledarna. Glöm inte att involvera Ungdomscoacherna!
 • Se till att alla ledare får en inpasserings-tag till hallen - kan beställas via kansli@vibybasket.se
 • All utrustning samt enklare sjukvårdsmaterial ska finnas i förrådet i Runan eller aktuell hall. Kolla gärna och meddela kansli@vibybasket.se om det börjar saknas något.
 • Engagera föräldrar i olika ledarroller. Klubben kan stötta vid första träningen och/eller vid föräldramöte för att informera och inspirera föräldrana. 
 • Komplettera träningstillfällena med sociala aktiviteter. Delegera till övriga lagföräldrar så ni sprider uppgifterna.
 • Klubben har matchställ för utlåning till de få matchtillfällen som kan dyka upp under våren. Första matchen är spännande :)

 

Andra året: Flickor U9 & Pojkar U9

 

Under det andra året finns det möjligheter att spela de första matcherna i Stockholms olika EB-serier. Som Team Manager utökas ansvaret med följande:

 • Skicka kallelser till matcher.
 • Ordna med matchställ tillsammans med klubbens ansvarige för matchställ (stefan@sidholm.com). Det är inte så noga med numren på matchställen i den här åldern.
 • Bjuda in till föräldramöte i början på hösten och vid behov.
 • Förmedla grundidén med Easy Basket och tillsammans med Head Coach verkligen se till att det blir en bra stämning runt matcherna; inte minst bland föräldrarna.
 • Håll koll på allergier och annat som är bra att veta om barnen i samband med matcher och andra aktiviteter.

 

Kommande år: från Flickor U10 & Pojkar U10

 

Från tredje året blir det fler matcher och snart är det matcher varje helg samt att det blir möjligt att åka på cuper - både i Stockholm och på andra orter i Sverige. Det innebär att fler föräldrar måste engageras för att planera och åka med på cuperna. Det blir en del nya uppgifter för lagledningen att ansvara för:

 • Cupanmälan och planering av cupdeltagande (inkl resa, boende och måltider)
 • Upprätta lagkassa och genomföra aktiviteter för att tjäna in till lagkassan
 
Viby Baskets sponsorer